Begynderguide til Python – Introduktion

Dette er en begyndertutorial til programmeringssproget Python. Det er nemt at lære, og derfor godt for dig der gerne vil lære at programmere.

Python er et af de programmeringssprog der for tiden er meget populært. Det er et perfekt begyndersprog til dig, der gerne vil lære at programmere. Der er en del fejltjek indbygget i sproget, der gør at du ikke kommer til at lave slemme fejl i programmerne. Hvis du sammenligner Pythonkode med en tilsvarende kode i et andet programmeringssprog, vil du ofte også se at koden fylder meget mindre.

Når du skal udvikle Python programmer vil du se, at du kan udvikle forskellige dele der tilsammen udgør et program – det der kaldes for moduler. Det betyder du kan genbruge et modul flere gange i et program eller måske et andet modul. Der er også udviklet en del standardmoduler til Python, hvor andre allerede har udviklet nogle af de pakker du kan bygge programmet af.

Udover at Python er nem at lære, er det et programmeringssprog, der kan bruges af flere platforme. Du kan altså udvikle programmer til både Windows, Mac og Linux. Det er en stor fordel.

Få fat i Python

For at kunne køre Python programmer, skal du installere en såkaldt Python interpreter, der er helt gratis. Download selv Python til dit operativsystem gratis her.

Hvorfor hedder det Python?

Nu forbinder du måske mest Python med en Pythonslange? Selve navnet stammer dog fra et BBC show der hedder “Monty Python’s Flying Circus” og har intet med slanger at gøre.

Start Python interpreteren

Udgangspunktet for at køre Python scripts er fra en terminal. Har du installeret Python på Mac eller Linux, åbner du terminalen og skriver følgende for at starte Python:

python3.6

Hvis alting virker, skulle der nu gerne stå følgende i din terminal. Dette signalerer at Python interpreter er startet.

I Windows skal du også køre Python fra kommandoprompten. Det skulle gerne være sådan, at du med en kommando kan starte Python interpreteren. For at gøre det, skal kommandoprompten først befinde sig i Pythons installationsmappe, hvilket typisk er C:\Python36. Prøv derfor at skrive:

c:\Python36\python

Hvis du får en besked lignende følgende virker det.

Du kan også afprøve dine Python scripts i en online Python editor, som for eksempel denne her.

 

Skriv din første Python kode

For at afprøve Python interpreteren, kan du prøve at skrive koden:

print("Hello World!")

Dette skulle gerne føre til at der nu står “Hello World!” i terminalen. Dette viser at Python virker.

Links

Her er nogle gode links til andre steder hvor du kan læse mere om Python:

Skriv et svar